Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Amada gouldové (Erythrura Gouldiae)

3. 2. 2006
Amada se vyskytuje v olastech severní tropické Austrálie s výjimkou Yorského poloostrova. Velikost těla je přibližně 14 cm. Rozpoznávacími znaky jsou- samec má čelo, temeno a strany hlavy zářivě červené, olemované úzkým černým a za ním úzkým tyrkysově modrým proužkem. Brada a hrdlo jsou černé, zlatozelená barva zátylíObrazek přechází do tmavě zeleného hřbetu. Kostřec a horní krovky ocasní jsou jasně modré, na voleti a horních prsou je ostře ohraničené fialové pole, ostatní spodina je sytě žlutá, spodní krovky ocasní bílé, křídlo tmavě zelené, letky černohnědé, pera ocasní černá, dvě prostřední protažená do jemných vlasových konečků. Zobák bělavý s červenou špičkou, nohy žluté. Samice je zbarvena stejně, ale všechny barvy jsou mdlé bez lesku. Dvě prostřední ocasní pera jsou rovněž vlasově protažená, ale kratší než u samečka.
Ke krmení se používá směs pro drobné exoty, travní semena. Vaječná míchanice, dále směs pro hmyzožravé ptáky (All Pet, apod.) s podílem sušeného hmyzu, dále předkládáme mravenčí kukly (uchováváme zamražené) pokud možno nesušené (sušené namáčíme v mléce - nedoporučuji), jídelníček můžeme doplňovat i živím hmyzem (octomilky, mšice)v případě, že nestačí volně schytaný hmyz, dále grit a písek pro dobré trávení, sépiová kost.
Zařízení vhodná k chovu jsou boxové klece o rozměrech 100 x 50 x 50 cm. O proti zažitému tvrzení, je lze chovat i ve venkovní voliéře. Samozřejmostí však musí být důkladná aklimatizace. Nejlepší výsledky však jsou dosaženy při poměrně vysokých teplotách (tzn. cca min. 30°C).
V době hnízdění držíme páry raději odděleně, ale není to podmínkou. Hnízdí v budkách (12 x 12 x 15 cm - polootevřených nebo s vletovým otvorem cca 5 - 6 cm). V přírodě si hnízdo nestaví, ale obsazuje většinou opuštěná hnízda papoušků, apod. Hnízdo pouze upraví, vystele hnízdní kotlinku peřím, či jemnou travou nebo sisalovým vláknem, chlupy. Snůška činí 4 až 6 vajíček, které zahřívají 14 až 16 dnů střídavě oba rodiče. Ve stáří 22 až 24 dnů opouštějí mladí hnízdo a za dalších 14 dnů jsou již zcela samostatní.