Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Amada tříbarvá (Erythrura trichroa)

3. 2. 2006
Vyskytuje se v Indonésie a severní Austrálii. Velikost je přibližně 13 cm. Samečkové mívají bohatší zbarvení než samičky a také je lze poznat podle prodloužených středních ocasních per. V tom však existují také vyjímky a pro jistotu je lepší soustředit se na zpěv; samčí zpěv je o něco hlubší, kdežto samičky zpívají pronikavěji. Amady tříbarvé se nejlépe cítí v zelení hojně osázené venkovní voliéře, kde majíObrazek dostatek prostoru. Voliéra by měla být orientována tak aby se do ní dostávalo přímé sluneční světlo.
Krmíme směsi pro drobné exoty, travní semena. Vaječná míchanice, dále směs pro hmyzožravé ptáky (All Pet, apod.) s podílem sušeného hmyzu, dále předkládáme mravenčí kukly (uchováváme zamražené) pokud možno nesušené (sušené namáčíme v mléce - nedoporučuji), jídelníček můžeme doplňovat i živím hmyzem (octomilky, mšice)v případě, že nestačí volně schytaný hmyz, dále grit a písek pro dobré trávení, sépiová kost. 
V přírodě žijí tito ptáci mimo hnízdní období v obrovských hejnech. V období páření se mezitím utvořené páry oddělí od skupiny. Ve voliéře se ptáci starají sami o sebe a ostatních si nevšímají. V hnízdním období jim poskytněte ale raději samostatnou chovnou klec či voliéru.Některé zdroje uvádějí, že amady tříbarvé jsou citlivé na nízké teploty během hnízdění, kdy může docházet k podchlazení mláďat, proto jsou také výsledky z chovu ve vnitřních voliérách mnohem uspokojivější. Stavějí si kulovitá hnízda ze sisalu, kokosových vkláken a vystýlají jej prachovým peřím. Většinou si zabírají polootevřené hnízdní budky. samice snáší 3-6 vajec, ze kterých se po 13-14 dnech líhnou mláďata. Ve věku asi tří týdnů opouštějí hnízdo. Do věku šesti týdnů jsou doprovázena a krmena rodičmi.