Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Amarant malý (Lagonosticta senegala)

3. 2. 2006
Domovinou je Afrika na jih od Sahary s vyjímkou vlhkých a Obrazekpralesních oblastí. Velikost je přibližně 11cm. Sameček je sytě červený, samice je zbarvena spíše do hněda. V hnízdním období chováme výhradně samostatně (jeden pár na voliéru), vůči samečkům stejného druhu bývá agresivní. Ideální je venkovní hustě osázená voliéra. Vpřípadě nepříznivého počasí, prudkých změn teplot, je lepší jej přemístit do vňitřní voliéry či klece.
Krmíme směs pro drobné exoty, travní semena. Vaječná míchanice, dále směs pro hmyzožravé ptáky (All Pet, apod.) s podílem sušeného hmyzu, dále předkládáme mravenčí kukly (uchováváme zamražené) pokud možno nesušené (sušené namáčíme v mléce - nedoporučuji), jídelníček můžeme doplňovat i živím hmyzem (octomilky, mšice)v případě, že nestačí volně schytaný hmyz, dále grit a písek pro dobré trávení, sépiová kost.
Při hnízdění si staví hnízda v hustém, stejně tak i v polootevřené budce, či v košíčcích. Samice snáší 3 - 4 vajíčka, ze kterých se asi za 11 - 12 dní líhnout mláďata. Po 17 -21 dnech vylétají z hnízda. Zcela samostatná jsou již zhruba po 7 - 10 dnech.