Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Astrild vlnkovaný (Estrilda astrild)

3. 2. 2006
Vyskytuje se v jižní Afrika, ostrovy Mauritius a sv. Heleny. Obývá bažinaté kraje, břehy řek a potoků zarostlé vysokou trávou a keři. V zemědělsky obdělávaných oblastech se mimo dobu hnízdění sdružuje v hejna o 100 i více kusech. Velikost je přibližně 11cm. samce poznáme v době tokání podle zpěvu. K chvu se používá venkovní nebo vnitřní hustě osázená voliéra, případně chovná klec.
Krmíme je především drobnými semeny a Obrazekživočišnou potravou. Bez různého hmyzu by byl odchov zcela nemyslitelný. Výborné jsou čerstvé, spařené nebo zmrazené, popřípadě zavařené (především v zimních měsících) mravenčí kukly. K nim přidáme 50% rozstrouhaného vajíčka a ne příliš mnoho rozsekaných moučných červů. Noordzij doporučuje také dafnie a roupice. Prospěšné jsou i naklíčené nebo polozralé klasy senegalského prosa. Nesmí chybět dostatek zeleného krmiva.
Jeho chov se shoduje s chovem astrilda šedého a oranžolícího. Je to pták nenáročný, ke všem spoluobyvatelům vždy snášenlivý. Je velmi čilý a snadno zkrotne. V době hnízdění se ozývá sameček perlivou písničkou. Hnízdí celkem nespolehlivě, lépe ve větší, dobře zarostlé voliéře než v kleci. Hnízdo staví nejraději nízko při zemi. I v zajetí nastavuje na hnízdo další hnízdo k oklamání škodné. Astrild vlnkovaný šplhá v přírodě hodně po ostrých stvolech rákosu, a tak si neustále obrušuje poměrně rychle rostoucí drápy. Poněvadž v zajetí mu většinou tato příležitost chybí, dochází, podobně jako např. u panenky hnědprsé a běloprsé, ale i u jiných druhů, k přerůstání drápků. Je proto nutné jejich velikost častěji kontrolovat a popřípadě ostrými nůžkami přistřihovat.
V době hnízdění se přes den se oba rodiče střídají v sezení, v noci sedí jen samička. Neunzig a Voigt nedoporučují kontrolu hnízda, zatímco Noordzij kontrolu hnízda připouští, ale varuje před braním vajíček do ruky nebo před poškozením hnízda. Vajíčka vybírá z hnízda lžičkou z plastické hmoty, k nahlížení dovnitř používá zrcátko. Doba sezení je 10 až 12 dnů, většinou 11. Vylíhlá mláďata mají žlutou kůži s jemným chmýřím, papily jsou leskle modrobílé, kresbu tvoří 5 teček. Černý zobáček mladých zčervená za pět týdnů a současně se objeví i vlnkování. Mladé je nutno oddělit od rodičů včas, protože je krátce po osamostatnění začnou odhánět i pronásledovat.