Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Chůvička japonská

2. 2. 2006
Chůvička je ptákem, který je vyšlechtěný z několika druhů amadin rodu lonchura v Japonsku a proto u ní nelze určit vědecký název ani domovinu. Obrazek
Dospělý pták má délku těla kolem 12,5- 13,5 cm. Určujeme v zásadě tři barvy a dva typy krezeb. Jsou buď jednobarevné a chůvičky straky. Barvy jsou pak hnědá, rezavá a bílá. Odstíny hnědé jsou tmavěhnědá, středně hnědá a krémově nugátá. Odstíny rezavé jsou žlutohnědé nebo krémové. Břicho je u jednobarevných ptáků vždy bílé s jemným čárkováním. Samečka lze rozeznat pouze podle zpěvu a typického tance. Chůvka se do Evropy dostala v polovině minulého století a dnes je jedním z nejoblíbenějších cizokrajných ptáků a je ocenitelná zejména díky své naprosté nenáročnosti a stala se ideálním ptákem pro naprosté začátečníky. Je nenáročná i ve výživě a běžně ji postačí miska s prosem, voda a hnízdní budka. Má raději menší klec, nežli velkou voliéru. Je snášenlivá s ptáky u kterých je bezbranná, jinak může narušovat hnízdění ostatním společníkům. Samička snáší 3- 8 bílých vajíček, na kterých sedí rodiče ve dně střídavě a v noci typisky oba najednou. Mláďata se líhnou zhruba po 12 dnech a hnízdo opouští kolem 20 dnů. Rodiče maldé krmí zhruna 10 dní a pak je nutné je oddělit, jelikož mají tendence nocovat společně s rodiči v budce a tím narušují další hnízdění. V době hnízdění je potřeba podávat vaječnou směs a jinak se neliší složení krmné dávky od příbuzných astrildů. Vyniká zekména tím, že se ochotně stará o nevlastní mláďata a lze vyměnit vajíčka za jiná od vzácnějších amadin a chůvky je bezproblému vysedí a odchovají. Patří opět mezi příjemné a nenáročné společníky..