Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Pásovník dlouhoocasý (Poephila acuticauda)

3. 2. 2006
Pásovník se vyskytuje v oblastech severozápadní Austrálie. Velikost těla je přibližně 10cm. Samec i samice mají hlavu a krk popelavě šedé, uzdičku a velkou skvrnu na bradě až po vole sametově černé. Hřbet a lopatky světle hnědé. Vrchní krovkyObrazek ocasní jsou bílé a jsou odděleny od hřbetu černým páskem. Spodní krovky ocasní a boky mají bílé a přes boky mají černý pásek (mají jej všechny druhy pásovníků), zbytek spodiny šedohnědý. Pera ocasní mají černá, dvě prostřední jsou vlasově protažena, ostatní jsou stupňovitě zkrácena. Nohy masové barvy. Barva zobáku je buď červená, nebo žlutá - podle zeměpisné formy. Mimo dobu hnízdění, kdy žijí v párech, se shlukují do hejn.
Krmíme směsí pro drobné exoty, travní semena. Vaječná míchanice, dále směs pro hmyzožravé ptáky (All Pet, apod.) s podílem sušeného hmyzu, dále předkládáme mravenčí kukly (uchováváme zamražené) pokud možno nesušené (sušené namáčíme v mléce - nedoporučuji), jídelníček můžeme doplňovat i živím hmyzem (octomilky, mšice)v případě, že nestačí volně schytaný hmyz, dále grit a písek pro dobré trávení, sépiová kost.
K chovu se používají chovné klece 100 x 50 x 80 cm. Stavějí si kulovité hnízdo. Využívají k tomu většinou polootevřené budky 12 x 12 x 15 cm.Snůška činí 4 až 6 vajíček, doba sezení je 14 dnů. Dobře opeřená a letuschopná mláďata opouštějí hnízdo za 21 dnů.