Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Rýžovník šedý (Padda oryzivora)

3. 2. 2006
Rýžovník se vyskytuje v přírodě v oblastech Indonésie, jižní Číny a Filipín. Velikost těla je přibližně 13-14cm. Samečka od samičky je obtížnější poznat, neboť si jsou velmi podobní. Rozpozná je jen zkušený chovatel a to podle velikosti zobáku a jeho zbarvení.
JakObrazeko potrava se používají směsi pro drobné exoty, travní semena. Vaječná míchanice, dále směs pro hmyzožravé ptáky (All Pet, apod.) s podílem sušeného hmyzu, dále předkládáme mravenčí kukly (uchováváme zamražené) pokud možno nesušené (sušené namáčíme v mléce - nedoporučuji), jídelníček můžeme doplňovat i živím hmyzem (octomilky, mšice)v případě, že nestačí volně schytaný hmyz, dále grit a písek pro dobré trávení, sépiová kost.
Chovat můžeme i více kusů pohromadě a to i v době hnízdění. K chovu je vhodná venkovní či vnitřní voliéra nebo chovná klec. Hnízdo si staví v polootevřených budkách. Jako stavební materiál používá seno, kokosová vlákna, vystýlku tvoří jemné peří. Samice klade 4 - 6 vajec, na kterých sedí 13 dnů střídavě sameček a samička. Asi po 28 až 32 dnech vylétají mláďata z hnízda. Zhruba další 2 týdny jsou dokrmována rodiči.