Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Stříbrozobka zpěvná (Euodice cantans)

3. 2. 2006
Stříbrozobka pochází z Afrického kontinentu. Velikost těla je přibližně kolem 11cm. Samečka od samičky nelze jistě poznat, ale jistotu nám dává zpěv samečka, jinak jsou skoro stejní. K chovu je vhodná venkovní či vnitřní voliéra nebo chovná klec.

Ke krmení se používá směs pro drobné exoty, travní semena. Vaječná míchanice,Obrazek dále směs pro hmyzožravé ptáky (All Pet, apod.) s podílem sušeného hmyzu, dále předkládáme mravenčí kukly (uchováváme zamražené) pokud možno nesušené (sušené namáčíme v mléce - nedoporučuji), jídelníček můžeme doplňovat i živím hmyzem (octomilky, mšice)v případě, že nestačí volně schytaný hmyz, dále grit a písek pro dobré trávení, sépiová kost.

V době hnízdění je možno chovat ptáky i ve větším počtu, je mírumilovná a k ptákům stejného druhu tolerantní, podmínkou je pouze prostornější voliéra venkovní nebo vnitřní hustě osázená. Hnízdo si staví téměř kdekoliv, v polootevřených budkách, košíčcích, atd. Jako stavební materiál používá jemné peří, zvířecí chlupy. Samice klade 4 - 6 vajec, na kterých se 12-13 dnů střídají sameček a samička. Asi ve věku 3 týdnů vylétají mláďata z hnízda. Zhruba další 2 týdny jsou dokrmována rodiči.