Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tygříček tečkovaný (Amandava amandava)

3. 2. 2006
Osídluje přední Indii, Himaláje (až do výše 1800 m), jižní Čínu, Barmu, Thajsko, Kambodžu, Jižní Vietnam, Jávu a Bali. Umělě byl vysazen v dolním Egyptě (okolí Káhiry), na ostrovech Moheli (souostroví Komory), místy na Sumatře, Maskarénách, Filipínách (Manila). Velikost je přibližně 9-10 cm. Samec má ve svatebním šatě vrch těla červený, na hřbetě, kostrči a vrchních krovkách ocasních velké bílé skvrnyObrazek. Uzdičku a okolí oka má černé nebo červené (podle zeměpisných forem). Pod okem bílou skvrnu. Křídla má černohnědá, na krovkách velké bílé tečky. Pera ocasní černá. Zobák červený, na temeni černý, nohy hnědavé. Červená barva velmi kolísá ve své intenzitě. Samička i sameček mají v zimním šatě vrch těla hnědý, kostřec žlutočervený s bílými tečkami, uzdičku a okolí oka černé, za okem krátkou černou čárku, pod okem bílou skvrnu. Strany hlavy šedohnědé, hrdlo a celou spodinu žlutobílou. Na prsou bílé tečky, ale menší než u samičky. Křídlo je hnědé s bílými tečkami na konci krovek křídelních. Pera ocasní má černá, zobák červený, na konci černý. K chovu je vhodná venkovní hustě osázená voliéra. Vpřípadě nepříznivého počasí, prudkých změn teplot, je lepší jej přemístit do vnutřní voliéry či klece.
Krmíme směsí pro drobné exoty, travní semena. Vaječná míchanice, dále směs pro hmyzožravé ptáky (All Pet, apod.) s podílem sušeného hmyzu, dále předkládáme mravenčí kukly (uchováváme zamražené) pokud možno nesušené (sušené namáčíme v mléce - nedoporučuji), jídelníček můžeme doplňovat i živím hmyzem (octomilky, mšice)v případě, že nestačí volně schytaný hmyz, dále grit a písek pro dobré trávení, sépiová kost.
Rozmnožování tygříčků v zásadě není obtížné. Pokud ptáci dostávají správnou výživu a jsou v dobré kondici, mohou vychovat více snůšek za sezonu. Někdy zahnízdí v polootevřené či drátěném hnízdě, ale mohou si uplést i vlastní, kulovité hnízdo v hustém keři. Na stavbu používají suchá stébla trav, kokosová vlákna a peří. Velikost snůšky je průměrně 4 až 6 vajec, na kterých střídavě sedí oba rodiče. Asi po 11 až 12 dnech se z vajec vylíhnou mláďata. Přibližně ve stáři tří týdnů vylétají z hnízda.