Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Zlatoprska malá (Amandava subflava)

3. 2. 2006
Vyskytuje se od Senegalu po Etiopii, na jih pak k Transvaalu, Natalu a severnímu Kapsku. Velikost je přibližně 9-10 cm. Samec má vrch těla šedohnědý, kostřec a vrchní krovky ocasní karmínové, uzdičku černou, nadoční pásek karmínový, hrdlo bledě žluté. Vole a střed spodiny žluté, někdy červené, rovněž tak spodní krovky ocasní. Boky šedohnědé, světle žlutě napříč pruhované. Letky a pera ocasní šedohnědé, zobákObrazek červený, na temeni černý. Samice nemá nadoční proužek, přední krk a střed spodiny jsou světle žluté, jinak je jako samec. K chovu je vhodná venkovní hustě osázená voliéra. Vpřípadě nepříznivého počasí, prudkých změn teplot, je lepší jej přemístit do vnutřní voliéry či klece.
Krmíme směs pro drobné exoty, travní semena. Vaječná míchanice, dále směs pro hmyzožravé ptáky (All Pet, apod.) s podílem sušeného hmyzu, dále předkládáme mravenčí kukly (uchováváme zamražené) pokud možno nesušené (sušené namáčíme v mléce - nedoporučuji), jídelníček můžeme doplňovat i živím hmyzem (octomilky, mšice)v případě, že nestačí volně schytaný hmyz, dále grit a písek pro dobré trávení, sépiová kost.
Při hnízdění mají-li možnost usazují se v opuštěných hnízdech. Přednost dávají budkám umístěným na vyšších místech voliéry. Vzhledem k tomu, že se v přírodě hodně zaměřují na přejímání cizích hnízd, ztrácejí tak postupně vlastní pud stavby hnízda. Snůška činí 3 až 6 vajíček, na kterých sedí střídavě oba rodiče 11 až 12 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo po 21 dnech.